Geïsoleerde dakplaten
voor dakisolatie
Voor dakisolatie is er veel keuze in isolatiemateriaal, zoals dakplaten. Welke soorten kunststof dakplaten zijn er? Wat zijn de voor- en nadelen van dakplaten?
Dakisolatie
Dakisolatie info&tips
Alles over
Voordelen
Dakisolatie aanbrengen
Dakisolatie methodes
Stappenplan
Soorten
Dak isoleren binnenzijde
Dak isoleren buitenzijde
Schuin dak isoleren
Plat dak isoleren
Zolder isoleren
Zoldervloer isoleren
Dakrenovatie
Kiezen
Dakisolatie Koopwijzer
Isolatiemateriaal dak
Isolatiebedrijf kiezen
Kosten
Dakisolatie prijzen
Kosten dakisolatie
Besparing
Subsidie dakisolatie
Vergelijken
Vergelijk dakisolatie
Beste dakisolatie
Offertes
Vraag offertes aan
Meer dakisolatie
Volg ons ook op:
Twitter
Facebook
Google+
Dakplaten
Dakplaten zijn veel gebruikt isolatiemateriaal voor dakisolatie van een schuin dak aan de binnenzijde. Dakplaten als dakisolatie verschillen in dikte en isolatiewaarde.
Dakplaten zijn niet voor elk dak geschikt. Hier lees je over soorten dakplaten en de voor- en nadelen. Er zijn dakplaten die isoleren en afwerken tegelijk. Weet waar je op moet letten als je kiest voor geïsoleerde dakplaten.
Soorten dakplaten
Er zijn verschillende soorten dakplaten:- Cellenglas (CG) dakplaten
- EPS (piepschuim) dakplaten
- Glaswol dakplaten
- PIR dakplaten
- PUR (hardschuim) dakplaten
- Resolschuim (PF) dakplaten
- Steenwol dakplaten
- XPS dakplaten
Wil je meer weten over de eigenschappen, de voordelen en nadelen van een bepaald soort isolatiemateriaal?
Alles over soorten isolatiemateriaal
Dakplaten diktes
Dakplaten verschillen in dikte (van 5,5 tot 14 cm), in isolatiewaarde, en afwerking. Je kunt niet alle isolatieplaten gebruiken voor elke situatie.
Welke dakplaten geschikt zijn voor jouw huis, hangt af van de constructie van je woning en de eisen die je stelt aan het isolatiemateriaal.
Denk bijvoorbeeld aan warmtecapaciteit (isolatiewaarde), geluidsisolatie en brandveiligheid. Wil je dakisolatieplaten die ook meteen een netjes afgewerkt zolder opleveren? Sommige dakplaten hebben al een afgewerkte laag aan de binnenkant. Dat scheelt tijd en kosten.
Het belangrijkste verschil tussen dakplaten zit in de isolatiewaarde.
Wat is de beste isolatiewaarde?
Dakplaten van cellenglas (CG)
Cellenglas (CG) wordt onder meer gemaakt van oud glas, waar koolstof aan toegevoegd is. Naast dakplaten zijn er ook blokken van cellenglas als isolatiemateriaal. Dakplaten van cellenglas zijn brandveilig, druk- en vochtvast en volledig waterdampdicht.
Kunststof dakplaten EPS
Dakplaten van EPS zijn gemaakt van polystyreenschuim. EPS isolatiemateriaal wordt ook wel piepschuim of tempex genoemd. Dakplaten van EPS zijn hardschuimplaten en worden naast dakisolatie ook voor vloerisolatie gebruikt.
Deze dakplaten zijn goed isolerend en hebben een geluiddempend effect. Dakplaten van EPS zijn er in verschillende diktes en isolatiewaardes. Deze EPS dakplaten zijn relatief goedkoop.
Meer over EPS isolatie
Dakplaten van glaswol
Verschillende merken leveren glaswol dakplaten. Deze dakplaten isoleren en werken tegelijk af. Aan de buitenkant van het glaswol isolatiemateriaal zit aluminium bekleding. De dakplaten zijn vochtafstotend. Glaswol platen zijn rotvrij, vormvast en vormen geen voedingsbodem voor ongedierte.
Meer over glaswol isolatie
Dakplaten van PIR
Dakplaten van PIR (polyisocyanuraat) zijn harde isolatieplaten. PIR dakplaten lijken op die van PUR. Met een groot verschil: PIR dakplaten worden vaak gezien als de brandtechnisch verbeterde versie van PUR.
Dakplaten van PIR hebben een goede warmte isolatie en zijn vochtwerend. Je moet kieren en naden nog afwerken met PUR schuim of restjes minerale wol. Dakplaten van PIR isolatiemateriaal zijn minder milieuvriendelijk dan PUR.
Meer over PIR isolatie
PUR dakplaten
Dakplaten van PUR worden ook wel 'hardschuimplaten' genoemd. Je vindt ze in verschillende maten en diktes en zijn gemakkelijk op maat te snijden.
Geïsoleerde dakplaten van PUR zijn al voorzien van een dampremmende laag. Deze prefab dakplaten kunnen gemakkelijk en strak grote gedeeltes afdekken.
PUR platen kennen weinig of geen vochtopname en zijn waterafstotend. Daarom wordt dit isolatiemateriaal vaak aan de buitenzijde van een dak gebruikt. Voor dakisolatie aan de binnenzijde wordt PUR als schuim toegepast bij het isoleren van kieren en naden, in combinatie met ander soort dakplaten.
Dakplaten van PUR zijn brandvertragend. Deze isolatieplaten zijn vrij milieuvriendelijk. PUR dakplaten zijn geschikt voor isolatie van een plat en een hellend dak.
Meer over PUR isolatie
Dakplaten van resolschuim (PF)
Resolschuim staat voor fenolformaldehydeschuim, afgekort PF. De dakplaten zijn gebaseerd op bakeliet en hebben een fijne celstructuur. De isolatieplaten zijn aan de binnenzijde voorzien van een afgewerkte laag. Dit geeft een nette, strakke afwerking en is goed te onderhouden. Dakplaten van resolschuim zorgen voor een prima thermische isolatie (warmte isolatie), zijn zeer duurzaam en brandwerend.
Meer over resolschuim
Dakplaten van steenwol
Dakplaten van steenwol zijn vergelijkbaar met die van glaswol. De geluidsdemping van steenwol dakplaten is hoger dan van glaswol. Maar de isolatiewaarde van steenwol is lager.
Meer over steenwol isolatie
Dakplaten van XPS
XPS (geëxtrudeerd polystyreen) is polystyreenschuim. XPS lijkt heel erg op EPS, het witte kunststof van de drinkbekers van fastfoodketens. Dakplaten van XPS kunnen druk goed weerstaan door de gesloten celstructuur van de isolatieplaten. Hierdoor zijn XPS dakisolatieplaten bestendig tegen water.Dakplaten van XPS isoleren iets beter dan EPS. Dakisolatie met XPS isolatieplaten vereist een laag van 8 tot 9 centimeter. Deze dakplaten zijn erg licht. Het aanbrengen is daardoor vrij eenvoudig. XPS isolatieplaten zijn duurder dan EPS isolatieplaten.
Dakplaten vergelijken
Wil je de voor- en nadelen van soorten dakplaten vergelijken voor dakisolatie? Met Kijk & Vergelijk dakisolatie kun je zien wat het beste isolatiemateriaal is voor jouw huis.
Dakplaten kun je vergelijken op:
- Prijs/prestatie
- Isolatiewaarde
- Brandveiligheid
- Dampdoorlatendheid
- En nog meer
Dakplaten en andere soorten isolatiemateriaal
Wil je meer weten over de eigenschappen, de voordelen en nadelen van een bepaald soort isolatiemateriaal?
Lees meer over:
Glaswol isolatie
Steenwol isolatie
EPS isolatie
PIR isolatie
PUR isolatie
Polystyreen
Isolatieparels
Isolatiepanelen
Dakisolatieplaten
Dampremmende folie
Isolatiefolie
Isolatieschuim
Resolschuim
Welk isolatiemateriaal is het beste voor jouw dak? Het hangt van deze 8 factoren af.
Bekijk de checklist isolatiemateriaal kiezen
Welke dakplaten zijn het beste?
Welke dakplaten het beste zijn voor jouw huis kom je ook te weten als je dakisolatie offertes aanvraagt. Ieder huis is anders. Daarom komt een adviseur van het isolatiebedrijf voor dakisolatie bij je thuis kijken. Zo weet je welk isolatiemateriaal er nodig is voor dakisolatie van jouw huis.
Bij hoe-koop-ik.nl kun je met 1 aanvraag meerdere offertes aanvragen aan de isolatiebedrijven. Gratis en vrijblijvend. Zo kun je goed de adviezen, de service en natuurlijk de dakisolatie kosten vergelijken.
Bij je offerte-aanvraag ontvang je GRATIS 2 handige checklists:
● ''7 tips om dakisolatie offertes goed te vergelijken.''
● ''13 vragen om aan het isolatiebedrijf te stellen.''
Meer informatie dakisolatie
Alles over dakisolatie
Kosten dakisolatie op een rij
Wat is de beste dakisolatie?
Hoe kies je een isolatiebedrijf
Welke isolatie past bij jou?
Doe de dakisolatie Koopwijzer
• Ontvang advies voor jouw huis.
• Welk isolatiemateriaal is geschikt?
• Wat zijn de dakisolatie kosten?
• Hoeveel ga je besparen?
Gratis dakisolatie offertes
Dakisolatie? Vraag offertes.
√ Bij erkende isolatiebedrijven
√ 3 offertes met 1 aanvraag
√ Gratis en vrijblijvend
√ Vergelijk adviezen en kosten
Vergelijk dakisolatie
Kijk & Vergelijk dakisolatie.
Alle soorten isolatiemateriaal:
• Dakplaten
• Glaswol, steenwol
• EPS isolatie
• PIR platen, PUR en meer.
vergelijk dakisolatie