Rendement zonnepaneel
opbrengst per m2
Met zonnepanelen ga je energie besparen. Wat bepaalt de opbrengst van zonnepanelen? Hoe vergelijk je de opbrengst? Hoe krijg je de hoogste opbrengst zonnepanelen voor jouw huis?
Zonnepanelen
Zonnepanelen info&tips
Alles over
Zonnepanelen kopen
Is jouw huis geschikt? Checklist
Voordelen zonnepanelen
Zonne-energie
Soorten
Soorten zonnepanelen
Zonnecellen
PV-panelen
Kiezen
Koopwijzer zonnepanelen
Berekenen zonnepanelen
Zonnepanelen installateur
Zonnepanelen plaatsen
Kosten
Zonnepanelen prijs
Kosten zonnepanelen
Goedkope zonnepanelen
Opbrengst zonnepanelen
Subsidie zonnepanelen
Terugverdientijd zonnepanelen
Besparing zonnepanelen
Vergelijken
Vergelijk zonnepanelen
Beste zonnepanelen
Offertes
Vraag meerdere offertes aan
Beste zonnepanelen?
Zonnepanelen verschillen in opbrengst en kwaliteit. Hoe kies je de beste zonne- panelen? Let op deze 5 factoren voor het kiezen van de beste zonnepanelen.
Beste zonnepanelen
Meer zonnepanelen
Volg ons ook op:
Twitter
Facebook
Google+
Lees het laatste zonnepanelen nieuws
Opbrengst zonnepanelen
De opbrengst van zonnepanelen is groter dan de investering. De opbrengst van zonnepanelen geeft aan hoeveel elektriciteit de zonnepanelen opbrengen. Kijk verder dan alleen de aanschafkosten van de zonnepanelen. Zonnepanelen moeten het gewenste rendement leveren.
Monokristallijne zonnepanelen bieden een hogere opbrengst dan polykristallijne zonnepanelen. Hierdoor is de prijs/prestatie verhouding beter. Alles wat je weten wilt over de opbrengst van zonnepanelen en het rendement.
Welke zonnepanelen geven de beste opbrengst voor jouw huis? Vraag meerdere offertes aan. Dat kan met 1 aanvraag via hoe-koop-ik.nl. Gratis en vrijblijvend. Zo kun je goed de opbrengst, adviezen en de kosten van zonnepanelen vergelijken.
Vraag nu offertes zonnepanelen
Opbrengst zonnepanelen per jaar
Elk jaar de opbrengst van je zonnepanelen volgen is een goed idee. Sommige eigenaren beoordelen de opbrengst zelfs per week of per dag. Wisselende weersomstandigheden zorgen ervoor, dat de korte termijn niet zo heel veel zegt. Een zonnepanelen opbrengst per jaar geeft een meer solide beeld.
Door de hoge opbrengst verdien je zonnepanelen binnen 10 jaar terug, inclusief installatie. De opbrengst van je zonnepanelen gaat daarna nog zeker 15 jaar gratis door! De verwachting is dat de stroomprijzen blijven stijgen, met zo’n 5% per jaar. Zo beleg je in groene energie. Zonnepanelen hebben een opbrengst die groter is dan de rente op je spaargeld.
De tijd waarin je de investering terugverdiend is afhankelijk van het aantal zonnepanelen, het rendement van de zonnepanelen, de aanschafprijs en de installatie. Ook de mogelijkheid om subsidie te krijgen heeft invloed.
De hoge opbrengst zorgt er voor dat je de kosten er in 8 tot 9 jaar weer uit hebt, inclusief de installatiekosten. Zonder installatiekosten is de terugverdientijd op zonnepanelen slechts 7 tot 8 jaar. Daarna profiteer je nog minimaal 18 jaar van de opbrengst.
Wil je weten waaruit de kosten van zonnepanelen bestaan? En wat kosten zonnepanelen voor jouw huis?
Bekijk de zonnepanelen kosten
Hoogste opbrengst zonnepanelen
De zonnepanelen wekken de meeste energie op, wanneer ze zijn gericht naar het zuiden. De beste hellingshoek van het dak is 36 graden. Zonnepanelen aan je gevel zijn ook mogelijk. Het rendement ligt dan ongeveer 25% lager. Ook als er schaduw op je zonnepanelen valt, is het rendement lager.
Voor het beste rendement uit de zonnepanelen is het belangrijke de juiste soort zonnepanelen te kiezen en ze op de juiste plaats te installeren. Die installatie moet ook goed en zorgvuldig gebeuren.
Zonnecellen die in de schaduw liggen of niet goed functioneren verlagen voor het hele zonnepaneel de opbrengst, of zelfs voor het hele zonnepanelen systeem. De meeste zonnepaneel systemen zijn in serie geschakeld om de omvormer goed te laten werken. Het nadeel is dat de opbrengst van de zonnepanelen verlaagd wordt door de minst presterende zonnecellen. Parallelle schakeling van de zonnepanelen kan het rendement verbeteren. De installateur weet daar alles van.
De opbrengst zonnepanelen hangt o.a. af van je dakhelling, dakrichting en het oppervlak. Maar er zijn meer factoren die van invloed zijn op de opbrengst van zonnepanelen. Welke 12 factoren spelen een rol op de opbrengst van zonnepanelen?
Wat zijn de 12 invloeden op de opbrengst zonnepanelen?
Opbrengst zonnepanelen per m2
De opbrengst van de zonnepanelen per m2 wordt grotendeels bepaald door de kwaliteit van de zonnecellen. Het verschil in kwaliteit vertaalt zich in het rendement van de zonnepanelen.
De zonnepanelen kwaliteit en opbrengst op een rij:
- Monokristallijne zonnepanelen
Deze hebben het hoogste rendement en daarmee de beste opbrengst per m2. Deze zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne.
Monokristallijne zonnepanelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. Een goede keuze voor wie het maximale rendement uit de beschikbare ruimte voor zonnepanelen wil halen.
- Polykristallijne zonnepanelen
Deze bieden een redelijk hoog rendement en zijn gunstig in prijs. Deze zonnepanelen bieden minder rendement per oppervlakte dan monokristallijne zonnepanelen. Heb je voldoende ruimte op je dak, dan is dit de meest gangbare optie.
- Amorfe zonnepanelen
Deze geven het minste rendement. Amorfe zonnecellen zijn het goedkoopste, maar het rendement ligt een stuk lager. Amorfe zonnecellen zijn minder geschikt voor toepassing in zonnepanelen.
Bekijk alle soorten zonnepanelen
Zonnepanelen berekenen opbrengst
Om de opbrengst van zonnepanelen te berekenen moet je met een aantal factoren rekening houden. Bij een zonnepaneel wordt het vermogen berekend in Wattpiek (Wp). De waarde in Wp is het vermogen als de zon vol op het zonnepaneel schijnt. Omdat de ideale condities in Nederland nauwelijks voorkomen wordt het vermogen van een zonnepanelen systeem verlaagd met een factor 0,85. Met andere woorden: één Wattpiek (Wp) vermogen staat in Nederland gelijk aan een opbrengst van 0,85 kilowattuur (kWh) per jaar.
De opbrengst van een zonnepanelen systeem van 2000 Wp is ongeveer 1700 kWh elektriciteit per jaar. De helft van het verbruik van een gemiddeld huishouden.
Bereken het vermogen zonnepanelen
Opbrengst zonnepanelen per maand
Wat is de opbrengst van zonnepanelen per maand? De opbrengst van zonnepanelen in Wattpiek is bepaald bij een temperatuur van 25°C. Op een zomerdag kan een zonnepaneel echter 65°C heet worden. Daarbij lever je zo’n 20% opbrengst van het zonnepaneel in (ongeveer 0,5% per 1°C boven de 25°C).
Het is van belang zonnepanelen zo koel mogelijk te houden. Installeer voor het beste rendement de zonnepanelen niet te dicht op elkaar en zorg dat de wind tussen en onder de panelen door kan waaien.
In Nederland schijnt de zon niet elke dag. Gelukkig hebben zonnepanelen genoeg aan daglicht. Ook bij bewolkt weer wekken zonnepanelen energie op. Zelfs in de winter. In de maanden maart t/m oktober is de opbrengst het hoogst, met een piek in de zomermaanden. Maar ook in de wintermaanden leveren zonnepanelen stroom af. Zo kun je het hele jaar profiteren van de opbrengst van zonne-energie met zonnepanelen.
Opbrengst zonnepanelen Nederland per maand (gemiddeld):
januari | 1-5% | |
februari | 1-5% | |
maart | 10% | |
april | 10-15% | |
mei | 10-15% | |
juni | 10-15% | |
juli | 10-15% | |
augustus | 10-15% | |
september | 10% | |
oktober | 5-7% | |
november | 1-5% | |
december | 1-5% |
Opbrengst zonnepanelen vergelijken
Hoe kun je de opbrengst van zonnepanelen vergelijken?
Van al het zonlicht bereikt ongeveer de helft de aarde. Onderweg gaat de andere helft ‘verloren’ door reflectie of absorptie in de atmosfeer. Bijvoorbeeld de weerkaatsing op de wolken. De helft die ons wel bereikt is het licht dat we kunnen gebruiken voor de zonnepanelen.
Van al het licht dat op een zonnepaneel valt, wordt rond de 15% omgezet in stroom. De meest efficiënte zonnepanelen die je kunt kopen, scoren maximaal 20% rendement. Dit noem je ook wel de ‘zonnepaneel-efficiency’. Monokristallijne zonnepanelen hebben de hoogste ‘zonnepaneel-efficiency’; polykristallijne panelen geven een standaard rendement. Een belangrijk punt om op te letten bij het zonnepanelen kopen.
Om het beste rendement uit zonnepanelen te halen is de juiste soort zonnepanelen belangrijk, maar ook de juiste plaats. Bij een juiste installatie kan een zonnepanelen systeem van 1000 Wp in Nederland per jaar zo'n 850 kilowattuur (kWh) elektriciteit opwekken. Dat is een besparing van bijna € 400 op je energierekening.
In de Kijk & Vergelijk zonnepanelen kun je soorten en merken zonnepanelen vergelijken op opbrengst, prestaties, garantie en meer.
Vergelijk zonnepanelen
Een vuistregel voor de hoogste opbrengst is:
beste zonnepanelen +beste installatie +beste plaats = beste opbrengst
Opbrengst energie zonnepaneel vergelijken met productie
De productie van zonnepanelen vraagt ook energie. De energiebalans geeft aan hoe lang het duurt voor de opbrengst van een zonnepaneel even groot is als de energie die voor de productie nodig was. In Nederland en België ligt dat tussen 1 en 2 jaar. Daarna is alle opbrengst van de zonnepanelen pure winst voor het milieu.
Zonnepaneel opbrengst: lagere elektriciteitsrekening
Hoe ziet je maandelijkse elektriciteitsverbruik door het jaar heen er uit? Het verbruik van een gemiddeld huishouden schommelt tussen 150 en 350 kilowattuur (kWh) per maand. In de wintermaanden verbruikt een huishouden meer elektriciteit dan in de zomer. Je verbruikt meer dan je opwekt met zonnepanelen. In de maanden april t/m juli verbruik je minder dan je opwekt. Over het hele jaar gemeten is de elektriciteitsrekening fors lager.Wil je weten hoe terugleveren energie gaat? En welke meter heb je nodig?
Lees hoe gemakkelijk terugleveren energie gaat
Opbrengst zonnepanelen hangt af van levensduur
De opbrengst zonnepanelen hangt af van de levensduur van zonnepanelen.
De levensduur van zonnepanelen met kristallijne cellen wordt gegarandeerd op tenminste 25 jaar. In praktijk heb je veel langer een goede opbrengst van de zonnepanelen. Hoe lang?
Bekijk de levensduur zonnepanelen
Opbrengst zonnepanelen voor jouw huis?
Wat voor jouw huis de opbrengst voor zonnepanelen wordt, weet je precies als je offertes aanvraagt bij een of meerdere installateurs van zonnepanelen. En ook wat de kosten zonnepanelen zijn.
Wij adviseren je altijd meerdere offertes aan te vragen voor zonnepanelen. Dat kan gemakkelijk met via hoe-koop-ik.nl. Gratis en vrijblijvend. Zo kun je goed de kosten van zonnepanelen, de adviezen en service van de installatiebedrijven vergelijken.
Vraag nu meerdere offertes aan
Bij je offerte-aanvraag ontvang je GRATIS 2 handige checklists:
● ''7 tips om goed zonnepanelen offertes te vergelijken;''
● ''12 vragen om aan de zonnepanelen installateur te stellen.''
Meer informatie zonnepanelen
Zonnepanelen kopen stappenplan
Zonnepanelen: alle info&tips
Hoe vergelijk je offertes zonnepanelen?
Welk zonnepaneel voor jou?
Doe de zonnepanelen Koopwijzer
• Ontvang advies op maat.
• Wat past het best bij jouw huis?
• Wat kosten zonnepanelen?
• Hoeveel ga je besparen?
start de koopwijzerGratis zonnepanelen offertes
√ Bij ervaren zonnepaneel-bedrijven
√ 3 offertes met 1 aanvraag
√ Gratis en vrijblijvend
√ Vergelijk adviezen en kosten
Vergelijk zonnepanelen
Kijk & Vergelijk soorten en merken zonnepanelen op:
• Prijs/ prestatie
• Vermogen
• Opbrengst
• Garantie en meer
vergelijk zonnepanelen