PV-zonnepanelen
soorten pv-panelen
PV-panelen verschillen in opbrengst, prijs en terugverdientijd. Welke soorten PV-panelen zijn er? Wat zijn de beste PV-panelen? Bekijk welke installatie voor PV-panelen nodig zijn.
Zonnepanelen
Zonnepanelen info&tips
Alles over
Zonnepanelen kopen
Is jouw huis geschikt? Checklist
Voordelen zonnepanelen
Zonne-energie
Soorten
Soorten zonnepanelen
Zonnecellen
PV-panelen
Kiezen
Koopwijzer zonnepanelen
Berekenen zonnepanelen
Zonnepanelen installateur
Zonnepanelen plaatsen
Kosten
Zonnepanelen prijs
Kosten zonnepanelen
Goedkope zonnepanelen
Opbrengst zonnepanelen
Subsidie zonnepanelen
Terugverdientijd zonnepanelen
Besparing zonnepanelen
Vergelijken
Vergelijk zonnepanelen
Beste zonnepanelen
Offertes
Vraag meerdere offertes aan
Meer zonnepanelen
Volg ons ook op:
Twitter
Facebook
Google+
Lees het laatste zonnepanelen nieuws
PV-panelen
welke PV-panelen? hoe kies je beste PV-panelen?
Met een zonnepaneel alleen ben je er nog niet. Denk ook aan het achterliggende systeem PV-panelen, met 'toebehoren' waardoor je de elektriciteit van de zonnepanelen kunt gebruiken. In een compleet systeem PV panelen wordt de hele weg van zonlicht tot apparaat verzorgd.
Er zijn 2 soorten systemen PV-panelen:
- Netgekoppelde PV-panelen: een die je aansluit op het elektriciteitsnetwerk.
- Losstaande PV-panelen: een autonoom systeem.
Hier leggen we het verschil uit tussen systemen PV panelen.
-
PV-panelen netgekoppeld systeem
De meeste zonnepanelen worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Na installatie van netgekoppelde PV-panelen ben je zelf energieleverancier. De elektriciteit die je opwekt, maar niet verbruikt lever je tegen vergoeding terug aan jouw energiebedrijf.
Deze PV-panelen zijn vooral geschikt voor woningen, kantoren en bedrijven. Zo’n systeem bestaat uit een set zonnepanelen, een omvormer, montagemateriaal en soms meetapparatuur. De meeste Nederlandse huishoudens kiezen voor een systeem van netgekoppelde PV-panelen.
Ontdek alles over zonnepanelen
De installatie ervan kun je het beste uitbesteden aan een ervaren zonnepanelen installateur. Voor het beste rendement en voor de veiligheid. Zelf een PV-panelen systeem installeren is mogelijk, maar moeilijk en in sommige gevallen zelfs riskant.
Hoe gaat zonnepanelen plaatsen?
Vraag nu PV-panelen offertes aan. Met 1 aanvraag ontvang je meerdere offertes. Gratis en vrijblijvend via hoe-koop-ik.nl. Dan kun je goed de kosten van PV-panelen, de adviezen en service vergelijken.
Vraag nu offertes aan
-
PV-panelen autonoom systeem
Een autonoom systeem PV-panelen wordt ook wel ‘stand-alone’ of ‘losstaand PV panelen systeem’ genoemd. Denk aan zonnepanelen voor vakantiehuisje, boot, caravan of camper.
Autonome PV-panelen staan los van het bestaande elektriciteitsnetwerk. De door zonnepanelen opgewekte elektriciteit wordt direct verbruikt of opgeslagen in een zonne-accu. Er kan geen extra stroom worden afgenomen van het openbare netwerk, en een autonoom systeem PV-panelen kan vanzelfsprekend ook geen elektriciteit aan het netwerk leveren.
Losstaande systemen voor zonnepanelen worden op kleine schaal gebruikt en hebben een relatief laag vermogen. Ze zijn vooral geschikt voor afgelegen plekken, waar geen elektriciteitsnetwerk in de buurt is. Losstaande PV-panelen worden nooit gesubsidieerd.
PV-panelen vergelijken
Het grootste verschil tussen netgekoppelde en autonome PV-panelen is de aansluiting op het openbare elektriciteitsnetwerk.
Vergelijk alle verschillen tussen de 2 soorten PV-panelen:
Netgekoppelde PV-panelen |
Autonome PV-panelen |
Verbonden met openbare elektriciteitsnetwerk | Nergens aan gekoppeld, losstaand systeem |
Geschikt voor huizen, bedrijven, gebouwen | Geschikt voor afgelegen gebieden, caravan, boot, vakantiehuisje e.d. |
Goedkoper vergeleken met autonoom systeem |
Vaak wat duurder, want extra inbouw capaciteit om tekort elektriciteit te voorkomen |
Omvormer nodig | Geen omvormer nodig (kan wel) |
Geen zonne-accu of laadregelaar nodig | Zonne-accu en laadregelaar nodig |
Altijd capaciteit | Beperkte capaciteit; zelfvoorzienend |
Opgewekte energie voor eigen gebruik en teruglevering | Opgewekte energie voor eigen gebruik |
Wel vergoeding, wel betaling: *Voor levering overtollig opgewekte energie krijg je vergoeding voor betaald *Bij tekort aan energie, krijg je via het net afname geleverd tegen betaling |
Geen vergoeding, geen betaling: *Overtollige energie kun je niet terugleveren, dus krijg je hier niet voor betaald *Bij tekort aan opgewekte energie, krijg je niets geleverd via het net |
Provinciale of gemeentelijke subsidie mogelijk | Geen subsidie mogelijkheden |
Geen/weinig onderhoud | Beperkt onderhoud nodig |
PV-panelen kun je goed vergelijken. Bijvoorbeeld op kwaliteit, garantie, keurmerken, opbrengst, prijs/prestatie, vermogen en rendement. In de Kijk & Vergelijk zonnepanelen vind je alles over de meest verkochte PV- panelen van Nederland.
Welke PV-panelen voor jouw huis?
Weten welk soort PV-panelen geschikt is, wat de PV-panelen kosten en opbrengst wordt voor jouw huis? Doe de zonnepanelen Koopwijzer.
Start de zonnepanelen KoopwijzerPV-panelen prijs
De meeste Nederlanders kiezen voor netgekoppelde PV-panelen voor hun huis. De totale PV-panelen prijs bestaan uit de kosten van de panelen zelf, een aantal onderdelen en de kosten van installeren.
Bekijk altijd de totale kosten voor het PV-panelen systeem inclusief de installatiekosten en kijk niet alleen naar de PV-panelen prijs.
Bekijk kosten zonnepanelen
Onderdelen van een PV-panelen systeem zijn:
- Zonnepanelen
Meestal: 6, 8, 10 of 12 zonnepanelen voor een woning. - Omvormer (inverter)
Zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom. Verplicht onderdeel. - Bekabeling
Legt de verbinding tussen de zonnepanelen, de omvormer en het elektriciteitsnet. - Montagesets
Om de zonnepanelen aan het dak te bevestigen. - Installatie
Van het systeem en de aanleg van een extra groep in de meterkast. - Optioneel: Console
Om de zonnepanelen op een plat dak te plaatsen, voor een optimale hellingshoek. - Optioneel: Elektriciteitsmeter
Eventueel t.b.v. registratie verbruik en teruglevering - Optioneel: Meetstation
Dit accessoire meet het huidige vermogen van de zonnepanelen en laat zien of alles optimaal werkt. Niet verplicht, wel aan te raden.
Hoe kies je een zonnepanelen bedrijf?
PV-panelen terugverdientijd
De gemiddelde terugverdientijd van PV-zonnepanelen is 8 tot 9 jaar. Daarbij is geen rekening gehouden met subsidie. Bij het berekenen van de terugverdientijd van PV-panelen is het belangrijk alle kosten mee te nemen. Niet alleen de kosten van de PV-panelen zelf. Ook de kosten van de omvormer, de consoles, bekabeling, meetapparatuur en montagesets. Tel daarbij op de kosten van installatie en die van tussentijdse vervanging van de omvormer. Dit onderdeel gaat ongeveer 10 jaar mee.
Tegenover de kosten staan de opbrengsten. Denk daarbij aan de stroomprijs en de ontwikkeling daarvan voor de komende jaren. Om de opbrengst in kilowattuur te berekenen is het goed te weten dat een PV-panelen systeem verouderd. Het opwekvermogen is eerste 10 jaar gegarandeerd 90%. Voor de overige 15 jaar is dit 80%.
PV-panelen afmetingen
De afmetingen van PV-panelen kunnen belangrijk zijn als je veel electriciteit wilt opwekken en beperkte dakruimte hebt. Een PV-paneel heeft een oppervlakte van ongeveer 1,5 m2. Op een plat dak heb je per PV-paneel meer plek nodig. Daar staan de PV-panelen schuin rechtop. Om te voorkomen dat de PV-panelen schaduw op elkaar werpen is extra ruimte nodig. Reken dan met 2,5 m2 per PV-paneel.
De PV-panelen moeten ook hun warmte kwijt kunnen. Houd rekening met voldoende ventilatieruimte. Een te hoge temperatuur zorgt voor lagere elektriciteitsopbrengst.
PV-panelen rendement
Het rendement van PV-zonnepanelen is het grootst als ze gericht zijn op het zuiden. Maar ook op zuid-west en zuid-oost zijn in Nederland uitstekende rendementen te halen met PV-panelen. De hoek van het dak is ook bepalend voor de opbrengst van PV-panelen. Ideaal is 36 graden. Het rendement van PV-panelen wordt voor een groot deel bepaald door de kwaliteit van de zonnecellen.
PV-panelen gemaakt van monokristallijne zonnecellen geven het hoogste rendement. Polykristallijn zonnecellen zijn goedkoper maar geven een lager rendement. Toch kan dat een prima keuze zijn, als je veel ruimte hebt op je dak.
PV-panelen en het nut van de omvormer
De naam ’omvormer’ zegt al wat dit onderdeel van het PV-panelen systeem doet. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom van de zonnepanelen wordt omgezet in wisselstroom.
Gelijkstroom wordt geleverd door batterijen, accu’s en zonnepanelen. Uit het stopcontact in je huis komt wisselstroom (230V). De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom.
Nu weet je welke soorten zonnepanelen en welke PV-panelen systemen er zijn. Wat zijn de voordelen en nadelen soorten zonnepanelen?
Bekijk soorten zonnepanelen
Offertes PV-panelen voor jouw huis?
Welke PV-panelen zijn het beste voor jouw huis? Dat weet je precies als je offertes aanvraagt bij zonnepanelen installateurs. En ook wat de kosten zonnepanelen en de opbrengst wordt
Wij adviseren je altijd meerdere offertes aan te vragen voor zonnepanelen. Dat kan gemakkelijk met 1 aanvraag via hoe-koop-ik.nl. Gratis en vrijblijvend. Zo kun je goed de kosten van zonnepanelen, de adviezen en service van de installatiebedrijven vergelijken.
Vraag nu meerdere offertes aan
● ''7 tips om goed zonnepanelen offertes te vergelijken;''
● ''12 vragen om aan de zonnepanelen installateur te stellen.''
Meer informatie zonnepanelen:
Hoe zonnepanelen kopenOpbrengst zonnepanelen
Welk zonnepaneel voor jou?
Doe de zonnepanelen Koopwijzer
• Ontvang advies op maat.
• Wat past het best bij jouw huis?
• Wat kosten zonnepanelen?
• Hoeveel ga je besparen?
start de koopwijzerGratis zonnepanelen offertes
√ Bij ervaren zonnepaneel-bedrijven
√ 3 offertes met 1 aanvraag
√ Gratis en vrijblijvend
√ Vergelijk adviezen en kosten
Vergelijk zonnepanelen
Kijk & Vergelijk soorten en merken zonnepanelen op:
• Prijs/ prestatie
• Vermogen
• Opbrengst
• Garantie en meer
vergelijk zonnepanelen