Onderhoudsbeurt cv
waarom, hoe vaak etc
Waarom moet een cv-ketel onderhouden worden? En hoe vaak? Krijgt je cv-ketel een kleine of grote onderhoudsbeurt?
Onderhoud cv-ketel
Onderhoud cv-ketel
Alles over
Cv-ketel info
Onderhoudsbeurt cv-ketel
Cv-ketel bijvullen
Cv-ketel ontluchten
Storing cv
Werking cv-ketel
Zelf onderhoud cv doen
Soorten cv contract
Onderhoudscontract cv BASIS
Onderhoudscontract cv PLUS
Onderhoudscontract cv ALL-IN-1
Kiezen
Doe de Koopwijzer
Kosten
Kosten onderhoud cv-ketel
Vergelijken
Vergelijk cv-ketel onderhoud
Onderhoud cv-ketel contract
Vraag contract aan
Meer cv-onderhoud
Volg ons ook op:
Twitter
Facebook
Google+
Lees het laatste cv-onderhoud nieuws
Onderhoudsbeurt cv-ketel
Over een onderhoudsbeurt cv-ketel kun je jezelf allerlei vragen stellen. Wat is het nut van cv onderhoud? Hoe vaak moet je cv-ketel een onderhoudsbeurt krijgen? En wat gebeurt er tijdens een onderhoudsbeurt cv?
5 redenen voor onderhoudsbeurt cv-ketel
Onderhoud laat de cv-ketel zo goed en veilig mogelijk werken. Zo gaat je verwarmingsketel langer mee. En bespaar je stookkosten.
Zonder regelmatig een onderhoudsbeurt wordt het apparaat vuil van binnen. Dit verhoogt de kans op storingen.
Een goed onderhouden cv-ketel:
- Heeft minder kans op storingen.
- Gaat langer mee.
- Geeft een hoger rendement tot 10%, dat scheelt stookkosten.
- Verbrandt gas beter, dat is beter voor het milieu.
- Is veiliger en stoot minder CO2 uit.
Onderhoudsbeurt cv-ketel geeft garantie
Regelmatig onderhoud is vaak ook van belang om aanspraak te kunnen blijven maken op de fabrieksgarantie. Lees dat na in de garantievoorwaarden.
Regelmatig onderhoud helpt dus mee aan een betrouwbare, veilige en zuinige werking van je cv-ketel. Daarom is het slim om te denken aan een cv-ketel onderhoudscontract.
Bovendien zijn er brandverzekeringen of opstalverzekeringen die regelmatig cv-ketel onderhoud verplichten. Als je brandschade claimt, moet je kunnen aantonen dat cv-ketel onderhoud heeft plaatsgevonden.
Hoe vaak een onderhoudsbeurt cv-ketel?
Een onderhoudsbeurt cv-ketel gebeurt elk jaar of elke 2 jaar. Dat is afhankelijk van de leeftijd en het merk cv-ketel. En van de cv-installateur waarmee je een cv-ketel onderhoudscontract sluit.
Cv-installatiebedrijven hebben verschillende meningen over hoe vaak je cv-ketel onderhoud nodig heeft. Tot voor kort was de vuistregel: elk jaar een onderhoudsbeurt. Daarop was het basis cv-ketel onderhoudscontract gebaseerd.
Nu zie je steeds vaker dat er om de 2 jaar cv-ketel onderhoud plaatsvindt. Het hangt ook af van het type cv-ketel. Een open cv-ketel krijgt jaarlijks onderhoud, een gesloten ketel steeds vaker elke 2 jaar. Voor onderhoud is het slim om een cv-ketel onderhoudscontract af te sluiten.
Wil je weten welk onderhoudscontract het best bij jou past?
Doe de Koopwijzer onderhoud cv-ketel
Wat gebeurt er bij onderhoudsbeurt cv?
Tijdens een onderhoudsbeurt kijkt de monteur de cv-ketel na, maakt hem schoon en stelt hem opnieuw af, als dat nodig is. Versleten of defecte cv-ketel onderdelen worden vervangen.
Een cv-ketel onderhoudsbeurt begint met de controle op de werking van de cv-ketel. De prestaties en de uitstoot worden gemeten. De cv-ketel monteur checkt de waterdruk en hoeveelheid lucht. Het verwarmingssysteem wordt bijgevuld en ontlucht. En de brander wordt schoongemaakt. Ook toetst de installateur de veiligheidseisen van je cv-ketel en de plek waar hij hangt of staat. Daarbij moet je denken aan controle van de gasaansluiting, het afvoerkanaal en alle beveiligingen. Vaak wordt er ook een rookgasanalyse gedaan.
Meestal verdient cv-ketel onderhoud zichzelf terug. Een goed afgestelde cv-ketel werkt zuiniger en dat scheelt stookkosten. Bovendien verleng je de levensduur van je cv-ketel. Ook wordt de kans op cv-ketel storing kleiner.
Wat kost een onderhoudsbeurt cv-ketel? Bekijk de verschillen en de kosten.
Kosten cv-ketel onderhoudscontracten
Welke cv-ketel onderhoudsbeurt?
Er zijn installateurs die voor het cv-ketel onderhoud verschil maken tussen een kleine beurt en een grote beurt.
-
Kleine cv-ketel onderhoudsbeurt:
Bij de kleine beurt of inspectiebeurt wordt de cv-ketel visueel gecontroleerd en worden de afvoergassen gemeten.
-
Grote cv-ketel onderhoudsbeurt:
De grote beurt wordt een onderhoudsbeurt genoemd. Daarbij worden delen van de cv-ketel gedemonteerd en schoongemaakt. Ook worden onderdelen, zoals pakkingen, uit voorzorg vernieuwd.
Hoe lang duurt cv-onderhoudsbeurt?
Een goed uitgevoerde servicebeurt van je cv-ketel duurt 20 tot 30 minuten. Als er reparaties of vervangingen nodig zijn, kost het meer tijd.
De 4 punten van een onderhoudsbeurt cv
Bij de fabricage en installatie staat veiligheid voorop. Met geregeld onderhoud blijft de cv-ketel veilig werken. Ook daarom is een cv-ketel onderhoudscontract belangrijk.
De waterdruk mag niet te hoog worden, het verbrandingsproces moet veilig verlopen en er mag geen lekkage optreden. Tijdens het onderhoud van je cv-ketel zijn dit de zaken waar een cv-monteur op let.
-
Expansievat: Voorkomt dat de waterdruk in het cv-systeem te hoog wordt. Het zit in de meeste gevallen niet in de cv-ketel, maar ernaast, aan een leiding. Het is herkenbaar aan de rode kleur. Wil je weten of je expansievat stuk is? Tik eerst op de bovenkant, daarna op de onderkant. Klinken ze beide alsof ze vol water staan, dan is het vat stuk. Een helft hoort gevuld te zijn met water, de andere helft met lucht. Tijdens cv-ketel onderhoud checkt de cv-monteur de werking van het expansievat.
-
Overdrukventiel: Als extra opvang is er het overdrukventiel. Als het cv-systeem te ver gevuld wordt, loopt de druk te hoog op. Via het overdrukventiel wordt water uit het cv-systeem verwijderd, als het expansievat zijn grens heeft bereikt of stuk is. Een ervaren cv ketel onderhoudsmonteur kijkt naar sporen van water rond het overdrukventiel.
-
Rookgassen. De cv-ketel heeft een uitlaat om de rookgassen naar buiten te laten. Bij een gesloten cv-ketel is dit een pijp met twee kanalen, waardoor ook verse lucht, nodig voor de verbranding, naar binnen wordt gezogen. Tijdens cv-ketel onderhoud wordt de samenstelling van de rookgassen gemeten om te kijken of de verbranding optimaal werkt.
-
Filters. In je cv-ketel zitten allerlei filters. Ze zijn er tegen stof, geur en bacteriën en zorgen voor een gezonde atmosfeer in huis. Bij onderhoudsbeurten van de cv-ketel kunnen de filters vervangen worden.
Lees over de werking van een cv-ketel
Vraag advies cv-ketel onderhoud
Vanzelfsprekend is een nieuwe cv-ketel veilig gebouwd. De kans op lekkage van water of gas is minimaal. Als je sporen van waterlekkage ziet, een gasgeur ruikt in de omgeving van je cv-ketel, of vreemde geluiden hoort uit het cv-systeem, vraag dan om advies bij een cv-ketel installateur die is aangesloten bij de Uneto-VNI.
Met een cv-ketel onderhoudscontract ben je er zeker van dat een monteur de cv-ketel controleert, jaarlijks of eens per twee jaar.
Wil je onderhoudscontracten cv-ketel vergelijken?
Vergelijk alle onderhoudscontracten cv-ketel
Welk contract past bij jou?
Doe de Koopwijzer onderhoud cv-ketel
• Ontvang advies op maat.
• Wat is het beste contract voor jou?
• Wat kost onderhoud cv-ketel?
• Hoe regel je onderhoudscontract?
Contract aanvragen
Je weet al wat je nodig hebt? Vraag dan direct een onderhoudscontract cv-ketel aan.
Vergelijk onderhoud cv-ketel
Kijk & Vergelijk alle type contracten onderhoud cv-ketel.
Vergelijk aanbieders op:
• Service
• Onderhoudsperiode
• Hulp bij storing
• Prijs en meer
vergelijk contracten