Hoe werkt een cv-ketel?
uitleg cv werking
De werking van de cv-ketel. Welke cv onderdelen zorgen voor een goede werking cv-ketel? Uitleg over hoe werkt een cv-ketel.
Onderhoud cv-ketel
Onderhoud cv-ketel
Alles over
Cv-ketel info
Onderhoudsbeurt cv-ketel
Cv-ketel bijvullen
Cv-ketel ontluchten
Storing cv
Werking cv-ketel
Zelf onderhoud cv doen
Soorten cv contract
Onderhoudscontract cv BASIS
Onderhoudscontract cv PLUS
Onderhoudscontract cv ALL-IN-1
Kiezen
Doe de Koopwijzer
Kosten
Kosten onderhoud cv-ketel
Vergelijken
Vergelijk cv-ketel onderhoud
Onderhoud cv-ketel contract
Vraag contract aan
Meer cv-onderhoud
Volg ons ook op:
Twitter
Facebook
Google+
Lees het laatste cv-onderhoud nieuws
Cv-ketel werking
Hoe werkt een cv-ketel? Je gebruikt je cv-ketel dagelijks, maar hoe werkt een verwarmingsketel eigenlijk? Als je weet wat de werking cv-ketel is, snap je ook waarom cv-ketel onderhoud en service belangrijk zijn.
Werking van een cv-ketel
Een cv-ketel zet brandstof om in warmte. Daarmee verwarmt de cv-ketel water voor de radiatoren en warm water voor de kraan. De cv-ketel is het hart van het verwarmingssysteem.
Wil je weten waarom het belangrijk is dat cv-ketel onderhoud regelmatig gebeurt, dan is het handig om te weten wat allerlei cv-ketel onderdelen nu eigenlijk doen. Met een onderhoudscontract weet je zeker dat die onderdelen regelmatig gecontroleerd worden door een cv-monteur.
Ontdek alles over onderhoud cv-ketel
Werking cv-ketel onderdelen
Een cv-ketel heeft een brander, een cv-ketel pomp en een warmtewisselaar. Welke onderdelen heeft een cv-ketel nog meer? Welke aansluitingen heeft een cv-ketel nodig?
-
Gasaansluiting
In Nederland heeft bijna elk huis aansluiting op het aardgas. Een gasaansluiting is hier een van de standaard cv-ketel onderdelen. Er zijn ook cv-ketels die gestookt worden op olie of op hout.
-
Brander
De cv-ketel heeft een brander die aardgas verbrandt. De brander wordt gemaakt van keramisch materiaal of van roestvrij staal. Deze wordt op den duur vuil. Regelmatig onderhoud is belangrijk.
-
Ontsteker
Een ontsteker laat de brander branden. Vroeger zorgde een waakvlam daarvoor. Bij een nieuwe cv-ketel gaat dat elektronisch. De ontsteker geeft een vonkje of gaat gloeien om het gas aan te steken.
-
Ventilator
De cv-ketel heeft ook een ventilator. Die voert lucht aan en voert ook afvoergassen naar buiten. De ventilator mag niet vervuilen, anders doet hij zijn werk niet goed meer.
-
Warmtewisselaar
De warmte van de brander wordt afgegeven aan een warmtewisselaar. Dit is een van de belangrijkste cv-ketel onderdelen. Het is een stelsel van buizen waar water doorheen loopt. Bij cv ketel onderhoud wordt gecheckt of de warmtewisselaar nog naar behoren functioneert.
-
Cv-ketel pomp
In een cv-ketel zit een pomp. Veel gebruikte cv-ketel onderdelen in nieuwe cv ketels zijn ‘modulerende’ pompen. Zo’n pomp bespaart elektriciteit en geeft minder ruis in de leidingen. Door verkalking of andere oorzaken kan de pomp slecht gaan functioneren. Ook hiervoor geldt: onderhoud verlengt de levensduur.
-
Waterdruk
Er moet een bepaalde hoeveelheid water in het systeem zitten: voldoende waterdruk. Die druk kun je aflezen op de waterdrukmeter of manometer. Tijdens een onderhoudsbeurt zal de cv-ketel monteur altijd even de waterdruk controleren.
-
Mantel cv-ketel
Al deze onderdelen zitten in de kast ofwel mantel van de cv-ketel. Hoe beter die mantel is geïsoleerd, des te minder geluid je hoort van je cv-ketel.
-
Thermostaat
Met de kamerthermostaat kun je het cv-systeem aansturen. De thermostaat moet je er vaak apart bijkopen. Wil je alle mogelijkheden van je nieuwe cv-ketel gebruiken, dan is het soms noodzakelijk om een thermostaat te kopen van hetzelfde merk als de ketel. De meeste typen cv ketels werken ook met andere thermostaten.
Met de eenvoudigste thermostaat kun je alleen de temperatuur hoger en lager zetten. Er zijn ook programmeerbare thermostaten. Je stelt dan vooraf de tijden in waarop je een bepaalde temperatuur wilt hebben.
Werking cv-ketel aansluitingen
Naast een gasaansluiting, heeft elke cv-ketel nog meer aansluitingen, zoals een aansluiting op de waterleiding. Dit is voor het omzetten van koud water in warm water. Deze aansluiting wordt niet gebruikt om het cv-systeem bij te vullen.
Een cv-ketel heeft ook elektriciteit nodig. Een stopcontact zit dus in de buurt.
Een Hoog Rendement ketel (HR-ketel) heef verder nog een luchtinlaat- en afvoer, een verbinding met buiten. Hier wordt lucht aangezogen en ongebruikte verbrandingsgassen uitgestoten. Het is een pijp die 2 kanalen heeft.
Een HR-ketel heeft ook een aansluiting op het riool. Bij een HR-ketel ontstaat condenswater, dat moet worden afgevoerd. Dat gebeurt via de aansluiting op het riool. De cv-monteur checkt tijdens de onderhoudsbeurt of de afvoer niet verstopt is.
Lees over werking van een verwarmingsinstallatie
Wil je weten welk onderhoudscontract het best bij jou past?
Doe de Koopwijzer onderhoud cv-ketel
Welk contract past bij jou?
Doe de Koopwijzer onderhoud cv-ketel
• Ontvang advies op maat.
• Wat is het beste contract voor jou?
• Wat kost onderhoud cv-ketel?
• Hoe regel je onderhoudscontract?
Contract aanvragen
Je weet al wat je nodig hebt? Vraag dan direct een onderhoudscontract cv-ketel aan.
Vergelijk onderhoud cv-ketel
Kijk & Vergelijk alle type contracten onderhoud cv-ketel.
Vergelijk aanbieders op:
• Service
• Onderhoudsperiode
• Hulp bij storing
• Prijs en meer
vergelijk contracten