Energielabel checken
voor je huis
Elk huis heeft een voorlopig energielabel. Waarom is dat zo, wat heb je er aan en wat zijn de regels? Alles over het energielabel voor woningen.
Isolatie
Isolatie info & tips
Alles over isolatie
Isolatie
Huis isoleren
Na-isolatie
Soorten isolatie
Geluidsisolatie
Warmte isolatie
Isolatie kopen
Energielabel
Meer over
Spouwmuurisolatie
Dakisolatie
Vloerisolatie
Kruipruimte isolatie
Isolatieglas
Kiezen
Isolatiemateriaal
Isolatiewaarde
Isolatiebedrijven
Doe de Koopwijzer isolatie
Kosten
Isolatie prijs
Subsidie isolatie
Isolatie offerte tips
Vergelijken
Vergelijk isolatie
Vergelijk isolatiemateriaal
Beste isolatie
Offertes
Vraag meerdere offertes aan
Meer over isolatie
Energielabel
de 5 meest gestelde vragen over het energielabel
Iedere woningeigenaar kent het energielabel van zijn huis. Met dit voorlopige energielabel kun je aantonen dat jouw huis energiezuinig is. Veel mensen vinden 'hun' energielabel te laag en vinden dat vervelend. Maar het energielabel is een goede kans om te profiteren van alle maatregelen die je in huis hebt genomen.
Wij kregen veel vragen van mensen die isolatie hebben laten aanbrengen, en toch een laag energielabel ontvingen. Geen nood! Als je deze 5 dingen weet, begrijp je alles van het voorlopige en het definitieve energielabel:
- Wat is een energielabel?
- Waarom is het energielabel bedacht?
- Wanneer heb je het nodig?
- Hoe kun je een definitief energielabel krijgen?
- Hoe kun je een beter energielabel krijgen?
1. Wat is een energielabel?
Het energielabel is een eenvoudige manier om aan te geven hoe energiezuinig iets is. We kennen het al jaren van huishoudelijke apparaten. Een apparaat met label A is zeer zuinig, een G het minst zuinig. Zo kan iedereen in een oogopslag zien hoeveel energie het apparaat gebruikt.
In januari en februari van 2015 heeft iedere eigenaar van een woning ook een energielabel voor het huis ontvangen. Met het energielabel kunnen de eigenaar, en een eventuele koper, vaststellen hoeveel energie het huis gebruikt, bijvoorbeeld voor verwarming.
Het energielabel voor woningen geeft met een A (groen, zeer zuinig) tot en met een G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is, vergeleken met hetzelfde type woning. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.
Het energielabel dat nu is toegekend, is een voorlopig energielabel. Het is alleen maar gebaseerd op gemiddelde cijfers, zoals type woning, bouwjaar en grootte. Veel mensen vinden het voorlopige energielabel te laag. Hoe dat komt? Het is bij de overheid niet bekend of je isolatie hebt aangebracht, of zonnepanelen. Je moet dit zelf aangeven op de website www.energielabelvoorwoningen.nl.
2. Waarom een energielabel?
Hoe zuinig is het huis dat je wilt kopen of huren? Het energielabel laat het direct zien. Het verschil kan honderden euro's per jaar uitmaken. Voor kopers betekent een zuinige woning lagere maandlasten voor energie. Zo heb je meer bestedingsruimte voor je hypotheek en andere kosten. Over meerdere jaren loopt het voordeel op naar duizenden euro’s. Bovendien woon je comfortabeler. Door isolatie van muren, dak en vloer en dubbelglas voelt het huis prettiger. Ook voor de verkoper is een goed energielabel van belang. Het huis is meer waard en de kans op verkoop is groter.
3. Wanneer heb je het nodig?
Vanaf 2015 is het verplicht om bij verkoop van een huis een definitief energielabel te overleggen. Vraag ernaar bij de verkoopmakelaar. Ook als je het huis wilt gaan verhuren heb je een definitief energielabel nodig. Als het energielabel er niet is bij de oplevering, kun je een boete krijgen van honderden euro’s. Een definitief energielabel is iets anders dan een voorlopig energielabel.
4. Hoe kun je een definitief energielabel krijgen?
Voor de verkoop van je huis moet je het voorlopige energielabel omzetten in een definitief energielabel. Dat doe je door in te loggen op www.energielabelvoorwoningen.nl. Op die website beantwoord je de noodzakelijke vragen. Een deskundige beoordeelt je antwoorden. Daarna ontvang je het definitieve energielabel. Heb je al maatregelen genomen in je huis zoals isolatie, dubbel glas of een zuinige cv-ketel? Meld die dan aan op dezelfde website. Je moet dat kunnen aantonen met foto’s of facturen. Aan de ontvangst van een definitief energielabel zijn kosten verbonden.
5. Hoe kun je een beter energielabel krijgen?
Een beter energielabel krijg je door maatregelen te nemen waardoor je huis minder energie verbruikt. Isolatie is de snelste manier om de energiezuinigheid te verbeteren. Met dakisolatie en spouwmuurisolatie gaat je energielabel snel omhoog.
Met dakisolatie bespaar je tot 30% op de stookkosten. De kosten verdien je binnen 5-7 jaar terug. De spouwmuur isoleren scheelt 25% stookkosten. Spouwmuurisolatie verdient zich binnen 3-5 jaar terug. Het is goedkoper dan je denkt: een hoekhuis heeft voor ongeveer € 1.200 spouwmuurisolatie.
Ook HR++ dubbel glas aanbrengen levert veel op. De besparing van dubbel glas hangt samen met het soort dubbel glas dat gebruikt is. Met het beste (HR++) dubbel glas bespaar je tot 600 m3 gas per jaar, oftewel € 390. HR++ glas verdient zichzelf in 5 tot 7 jaar terug.
Vloerisolatie is meer een comfort maatregel. Dat heeft weinig effect op je energielabel.
Zonnepanelen helpen wel. Net als het installeren van een nieuwe HR-ketel. Zonnepanelen verdien je binnen 10 jaar terug, inclusief installatie. Zonnepanelen gaan daarna nog zeker 15 jaar gratis door! Met een nieuwe HR-ketel bespaar je jaarlijks 15% tot 20% vergeleken met een gewone cv ketel. Zo verdient de nieuwe cv-ketel zichzelf terug.
Zo verbeter je energielabel woning
Vraag offertes aan
Wil je jouw energielabel verbeteren en weten wat de kosten zijn? Vraag dan offertes aan. Ontvang met 1 aanvraag 3 offertes op maat. Gratis en vrijblijvend. Zo kun je goed de adviezen, de service en natuurlijk de isolatie kosten vergelijken.
Offertes voor isolatie
Offertes voor zonnepanelen
Offertes voor cv-ketel
Offertes dubbel glas
Bij je offerte-aanvraag ontvang je GRATIS 2 handige checklists:
● ''7 tips om offertes goed te vergelijken.''
● ''13 vragen om aan de adviseur te stellen.''
Meer informatie isolatie
Welke isolatie past bij jou?
Doe de isolatie Koopwijzer
• Ontvang advies voor jouw huis.
• Welk isolatiemateriaal is geschikt?
• Wat zijn de isolatie kosten?
• Hoeveel ga je besparen?
Gratis isolatie offertes
Isolatie? Vraag offertes aan.
√ Bij erkende isolatiebedrijven
√ 3 offertes met 1 aanvraag
√ Gratis en vrijblijvend
√ Vergelijk adviezen en kosten
vraag gratis offertes aanKijk & Vergelijk isolatie
Vergelijk soorten isolatie en isolatiematerialen:
• Spouwmuurisolatie
• Dakisolatie
• Vloerisolatie
• Kruipruimte isolatie
vergelijk isolatie