Energieleverancier
waar let je op
Energieleveranciers verschillen in grootte, service, hulp en meer. Waar let je op? Waarom werken energieleveranciers samen met energievergelijkers?
Energie vergelijken
Energie vergelijken info&tips
Alles over energie
Energie kiezen
Welke energie past bij jou?
Start energie vergelijken
Informatie
Stappenplan
Elektriciteit
Gas
Duurzame energie
Energieverbruik
Energieleveranciers
Prijzen
Energieprijzen opbouw
Energienota bekijken
Energiebelasting
Vergelijken
Energieprijzen vergelijken
Energieleveranciers vergelijken
Energievergelijker
Energiecollectief
Goedkoopste energieleverancier
Overstappen
Overstappen energie
Zijn er nadelen?
Hoe gaat overstappen?
Meer energie vergelijken
Volg ons ook op:
Twitter
Facebook
Google+
Energieleveranciers
Energieleveranciers zijn bedrijven die energie verkopen. Een energieleverancier is iets anders dan een producent van energie.
Er zijn in Nederland meer dan 30 energieleveranciers. Daardoor lijkt energie vergelijken ingewikkeld. We leggen uit welke energieleveranciers er zijn, hoe ze werken en waarin ze verschillen.
Energieleveranciers
In Nederland zijn tientallen energieleveranciers actief. Als energieleverancier heb je een vergunning nodig. Een energieleverancier is niet te vergelijken met een producent van energie. Een producent maakt energie. Een energieleverancier koopt energie bij een producent en verkoopt dit door aan consumenten of bedrijven. Er zijn ook energieleveranciers, die tegelijk leverancier zijn en producent. Dat komt omdat sommige energieleveranciers vroeger energiebedrijven van de overheid waren, die energie produceerden, transporteerden en leverden.
Energieleveranciers: waarom zo veel?
In 2001 is de energiemarkt stapje voor stapje opengegaan. Energieleveranciers werden losgekoppeld van producenten en netwerkbedrijven en mochten concurreren om de klant. Vanaf dat moment is het aantal energieleveranciers in Nederland flink gegroeid. Dat was ook de bedoeling van de overheid. Met meer energieleveranciers is er meer concurrentie. En dat moet leiden tot betere service, meer keuze en scherpe prijzen. Je kunt daardoor verschillende energieleveranciers vergelijken.
Energieleverancier zelf kiezen
Vóór 2001 was je huisadres toegewezen aan een energieleverancier. Je kon toen niet kiezen. Nu kun je kiezen uit alle energieleveranciers in Nederland. Een netbeheerder kun je niet kiezen. Je huis zit nu eeACMal op een bepaald netwerk. De netbeheerder bouwt en onderhoudt het netwerk waarover de energieleveranciers energie leveren.
Je kunt elektriciteit en gas afnemen bij één energieleverancier, of bij meerdere energieleveranciers. Je kunt bijvoorbeeld elektriciteit bij energieleverancier A afnemen en gas bij energieleverancier B.
Welke energieleveranciers zijn er?
In Nederland bestonden vroeger veel energiebedrijven. Veel steden hadden een eigen energiebedrijf. Bijvoorbeeld het GEB (Gemeentelijk Energiebedrijf) Haarlem of Rotterdam. Een energiebedrijf kon ook provinciaal werken, zoals PNEM (Provinciale Noordbrabantse Energie-Maatschappij) of PEB (Provinciaal Energiebedrijf) Friesland. Al deze lokale en regionale energieleveranciers zijn samengegaan tot grotere energieleveranciers als Nuon, Essent en Eneco.
Sinds de opening van de energiemarkt zijn er nieuwe energieleveranciers op de markt. Bekende nieuwe namen zijn Oxxio, Greenchoice, E.On, NEM (Nederlandse Energie Maatschappij) en Dong.
Waar let je op bij energieleveranciers vergelijken?
Ga je energieleveranciers vergelijken, dan kun je naar meer kijken dan alleen de prijs. De energieprijs is belangrijk, maar je kunt energieleveranciers ook vergelijken op:
-
Productsamenstelling energie
Hoe zijn de energieproducten van energieleveranciers samengesteld? Is de elektriciteit gemaakt met fossiele brandstoffen of een duurzame bron? Fossiele brandstoffen zijn kolen, gas en olie. Een duurzaam product is energie uit wind, waterkracht of zon. Energieleveranciers bieden ook gemengde energieproducten aan. In de Kijk & Vergelijk energie kun je gemakkelijk zien hoe groen een energieproduct is.
Het stroometiket is een andere manier om te zien hoe duurzaam een energieleverancier is. In het stroometiket kun je de samenstelling lezen van de stroomproducten van elke energieleverancier. Gas is al een natuurproduct. Daarvoor is geen etiket.
In de Kijk & Vergelijk energie kun je doorklikken op een product. Daar zie je hoe het stroometiket is opgebouwd.
-
Looptijd contract
Bij het vergelijken van energieleveranciers kun je ook letten op de looptijd van het contract. Sommige energieleveranciers bieden een lage prijs, maar ook een lange looptijd. Bijvoorbeeld van 3 jaar. Bedenk of je dat wilt. Opnieuw overstappen is dan niet gemakkelijk. Je kunt ook besluiten elk jaar opnieuw energieleveranciers te vergelijken. In de Kijk & Vergelijk energie kun je gemakkelijk filteren op de looptijd van het contract.
-
Prijszekerheid
Let ook op de prijszekerheid van energieleveranciers. Door een scherpe prijs kunnen energieleveranciers hoog eindigen in een vergelijking, maar die prijs kan dan elke 6 maanden worden aangepast. Dat noemen energieleveranciers een ‘variabele prijs’. Daardoor kunnen zulke energieleveranciers over de hele looptijd van het contract uiteindelijk niet de goedkoopste zijn.
Wil je prijszekerheid, kies dan voor een energieproduct met een vaste prijs. Gebruik het filter ‘vaste prijs of variabele prijs’ om te zien wat het verschil is.
-
Klantenservice
Een goede klantenservice bij energieleveranciers is belangrijk. Goed om op te letten bij het vergelijken van energieleveranciers. Consuwijzer heeft de servicebeloftes van alle energieleveranciers in kaart gebracht. Dan weet je waar je aan toe bent. Daarnaast bestaat er een ‘gedragscode’. Dit is opgesteld door het overheidsorgaan ACM. Daarin staan afspraken hoe energieleveranciers omgaan met hun klanten. Niet alle energieleveranciers hebben zich aangesloten bij die gedragscode. Je kunt goed energieleveranciers vergelijken op gedragscode en meer.
-
Hulp bij energiebesparing
Heb je een passend energieproduct gevonden? De hoogte van je energierekening wordt ook bepaald door je energieverbruik. Energieleveranciers kunnen je helpen met energie besparen. Met een lager energieverbruik betaal je minder aan je energieleverancier en aan de overheid. Je kunt energieleveranciers vergelijken die actief helpen met energie besparen.
-
Grote of kleine energieleverancier
In Nederland bestaan er grote en kleine energieleveranciers. Waar verschillen ze in?
- Zekerheid:
Grote energieleveranciers geven extra zekerheid. Die zullen niet snel in de problemen komen. Kleine energieleveranciers zijn kwetsbaarder. Regelmatig worden kleinere energieleveranciers opgekocht door grote energieleveranciers.
- Persoonlijk:
Kleinere energieleveranciers willen graag groeien. De aandacht voor de klant is in de regel groter. Realiseer je wel, dat ook een kleine energieleverancier al snel 50.000 klanten of meer heeft.
- Service:
Grote energieleveranciers zullen er alles aan doen om goede service te leveren om negatieve berichtgeving te voorkomen.
Hoe kun je energieleveranciers vergelijken? We hebben de belangrijkste kenmerken van energieleveranciers voor je in kaart gebracht. Bij energieleveranciers vergelijken zie je hoe de energieleveranciers scoren op meer dan 25 verschillende aspecten.
Ontdek alles over energie vergelijken
Energieleveranciers en onafhankelijk toezicht
De overheid heeft de energiemarkt vrijgegeven, maar houdt toezicht op de energieleveranciers via de ACM, de Autoriteit Consument & Markt. De ACM bepaalt wie er een vergunning krijgt om energieleverancier te worden. Ze kan ook een vergunning intrekken. Verder kijkt ze vooral naar de prijzen en de werking van de markt.
De ACM helpt de markt overzichtelijker te maken. Er zijn richtlijnen hoe de jaarnota van energieleveranciers er uit moet zien. Met een standaard contract, dat alle energieleveranciers moeten gebruiken, wordt overstappen nog makkelijker en duidelijker. Ook werkt de ACM samen met Consuwijzer om de klantenservice van de energieleveranciers in kaart te brengen.
De ACM doet ook onderzoek naar energievergelijkers. Daaruit blijkt dat energievergelijkers een zeer nuttige rol hebben. Ze maken de keuze tussen de energieleveranciers gemakkelijker.
Waarom werken energieleveranciers samen met energievergelijkers?
De meeste energieleveranciers willen graag nieuwe klanten. Daarvoor bedenken ze acties en maken ze afspraken met energievergelijkers. Zo komen zij hoog in de ranglijsten te staan van energievergelijkers. Die speciale aanbiedingen vind je niet op de website van de energieleveranciers.
Die aanbiedingen zijn speciaal gemaakt voor energievergelijkers. Ga je overstappen naar een andere energieleverancier, dan is het verstandig om dat via een energievergelijker te doen. Ze hebben de meest scherpe aanbiedingen.
Energieleveranciers vergelijken en overstappen via een energievergelijker is veilig en bovendien slim.
Energieleveranciers vergelijken?
Ga je bij ons energieleveranciers vergelijken, dan kom je alle energieleveranciers tegen. Denk o.a. aan energieleveranciers als BudgetEnergie, DELTA, Eneco, Energiedirect.nl, Engie, E.ON, Essent, Greenchoice, Innova Energie, MAIN Energie, Nederlandse Energie Maatschappij, Nuon, Oxxio, Robin Energie, Qurrent en Qwint.
Bij Kijk & Vergelijk energie kun je alle energieleveranciers vergelijken op prijs, groen, zekerheid en vrijheid. Vind de energieleverancier die het beste bij jou past.
Meer informatie energie vergelijken
Welke energie past bij jou?
Doe de Koopwijzer energie vergelijken!
• Energie advies op maat
• Ontdek je voorkeur:
prijs, groen of zekerheid?
• Check je besparing in €
• Vind jouw leverancier
start de koopwijzer
Actueel & laagste prijs
Energie vergelijken?
Bij hoe-koop-ik.nl:
√ Alle energieleveranciers
vergelijken
√ Laagste energieprijzen
√ Vergelijk energie op soort
√ Onafhankelijk vergelijken
√ Objectief
Energie vergelijken
Alle energieleveranciers vergelijken
Vergelijk energie op:
• Laagste prijs
• Groenste product
• Meeste prijszekerheid
Vergelijk energie