Energienota
jaarnota & voorschot
Energienota bekijken: waar let je op? Hoe is een energienota opgebouwd? Hoe wordt de voorschotnota van je energierekening bepaald?
Energie vergelijken
Energie vergelijken info&tips
Alles over energie
Energie kiezen
Welke energie past bij jou?
Start energie vergelijken
Informatie
Stappenplan
Elektriciteit
Gas
Duurzame energie
Energieverbruik
Energieleveranciers
Prijzen
Energieprijzen opbouw
Energienota bekijken
Energiebelasting
Vergelijken
Energieprijzen vergelijken
Energieleveranciers vergelijken
Energievergelijker
Energiecollectief
Goedkoopste energieleverancier
Overstappen
Overstappen energie
Zijn er nadelen?
Hoe gaat overstappen?
Tip energienota
Op je energienota kun je veel besparen. Energie vergelijken en overstappen bespaart je tot € 500 per jaar.
Meer energie vergelijken
Volg ons ook op:
Twitter
Facebook
Google+
Energienota
Voor elektriciteit of gas krijg je een rekening: de energienota. De meest bekende energienota is de jaarnota.
Ga je energieprijzen vergelijken, of overstappen met elektriciteit of gas, dan is dit een goede bron van informatie. Naast de jaarnota heb je ook nog de voorschotnota en de eindnota. We leggen uit wat de verschillen zijn.
-
Energienota: de jaarnota
Eén keer per jaar ontvang je de jaarnota of jaarafrekening. Het is een belangrijk document met veel informatie over je energieverbruik. Handig om te gebruiken als je energieprijzen vergelijken wilt. Of als je wilt overstappen met elektriciteit of gas. De energieleveranciers proberen de jaarnota zo duidelijk mogelijk te maken.
Toch hebben veel consumenten klachten over de duidelijkheid van de jaarnota. Als je energieprijzen vergelijken gaat, wil je geen appels met peren vergelijken. Daarom zijn er richtlijnen opgesteld door de NMa. De jaarnota’s van energieleveranciers zijn daardoor gemakkelijker met elkaar te vergelijken.
Het belang van de jaarnota
Op de jaarnota wordt je echte verbruik van elektriciteit of gas verrekend met de vooruitbetaalde maandbedragen. Je moet bijbetalen of krijgt geld terug. Als er iets misgaat, moet je zelf aan de bel trekken.
Jouw energieverbruik
Met jouw meterstanden wordt jouw energieverbruik berekend. Maar de meteropnemer komt niet elk jaar. Je kunt zelf de meterstanden voor elektriciteit en gas opnemen en doorgeven. Anders worden ze geschat. Als je elk jaar de meterstanden doorgeeft, kun je je verbruik van energie vergelijken met de jaren daarvoor, en weet je of je energieverbruik toeneemt of afneemt.
In de toekomst krijgt elk huis een 'slimme' energiemeter die door het energiebedrijf direct kan worden uitgelezen op afstand.
Wanneer komt de jaarnota?
Niet iedereen krijgt de jaarnota in januari. Een jaarnota kan bijvoorbeeld lopen van juni tot juni, of van september tot september. Het beslaat altijd een periode van 12 maanden. Dat geldt voor de nota voor elektriciteit en gas.
Als je overstapt van energieleverancier kan de eerste keer de jaarnota over een kortere periode gaan. De energieleverancier is wettelijk verplicht om de jaarnota op tijd te versturen: binnen twee maanden na de periode die de jaarnota beslaat.
-
Energienota: de voorschotnota
Elke maand betaal je een vast bedrag voor je elektriciteit en gas. Je betaalt voor jouw verwachte energieverbruik. Je betaalt dat termijnbedrag altijd vooruit. Daarom heet het een 'voorschotnota'.
Het termijnbedrag is 12 maanden hetzelfde. Het bedrag dat je hebt vooruitbetaald, wordt vergeleken met je energieverbruik. Het verschil wordt verrekend via de jaarnota.
De hoogte van het maandbedrag
Het maandbedrag wordt berekend door te kijken hoeveel elektriciteit of gas je hebt verbruikt over vorige jaren. Liefst zo, dat je aan het eind niets hoeft bij te betalen of terugkrijgt. Dat is voor gas lastiger in te schatten dan voor elektriciteit. Het weer is van grote invloed op het energieverbruik. In een strenge winter gebruik je meer gas voor verwarming. In een zachte winter zal je energieverbruik dalen. Het maandbedrag is niet erg praktisch om energieprijzen te vergelijken.
Bij de bepaling van het maandbedrag kijkt de energieleverancier naar de volgende punten:
- Energieverbruik in de vorige jaren.
- Energieprijzen: Gaan de energieprijzen stijgen in het komende jaar?
- Weersinvloeden: De energieleverancier gaat uit van een weerspatroon over meerdere jaren.
Met deze gegevens berekent de energieleverancier de verwachte jaarkosten aan energie. Dat bedrag delen ze door 12. De uitkomst is je maandbedrag aan energie.
Maandbedrag en echte energieverbruik
Zorg er voor dat het maandbedrag overeenkomt met je echte energieverbruik. Veel bijbetalen is vervelend, maar veel terugkrijgen eigenlijk ook. Het is geen spaarpot: je krijgt geen rente vergoed over het bedrag dat je teveel hebt betaald. Je kunt beter sparen op de bank met een rentevergoeding.
Bij de meeste energieleveranciers is het mogelijk om het maandbedrag aan te passen. Met hoeveel verschilt per energieleverancier. Wijzigt er iets in je huishouden? Koop je nieuwe apparaten? Neem je energiebesparende maatregelen? Deze zaken kunnen een groot effect hebben op je jaarverbruik van elektriciteit en gas en daarmee op je maandbedrag.
Laat je de spouwmuren isoleren of vervang je de oude cv ketel voor een nieuwe hoogrendement ketel? Dan kan je energieverbruik fors dalen.
Je energieverbruik kan ook onbewust stijgen. Laat je bijvoorbeeld de hele dag de verwarming aanstaan voor je nieuwe hond? Heb je een luxe badkamer laten installeren met een groot bad? Hang je de was niet meer buiten op, doordat je een wasdroger hebt? Allemaal maatregelen die invloed hebben op je energieverbruik. Neem dan je meterstanden eens aan het begin en het eind van de maand op, dan kun je het gebruik van energie vergelijken met een voorgaande periode.
Aanpassen maandbedrag: door het energiebedrijf
Het energiebedrijf stelt bij het opmaken van de jaarnota het maandbedrag vast voor het komende jaar. Moet je veel bijbetalen voor elektriciteit of gas, dan wordt je maandbedrag verhoogd. Krijg je veel terug, dan kan je maandbedrag verlaagd worden.
Krijg je geld terug, maar gaan de energieprijzen het komende jaar stijgen? Dan wordt je maandbedrag misschien niet verlaagd.
Als de energieprijzen fors stijgen, kan het energiebedrijf het maandbedrag tussentijds verhogen. Zo wordt voorkomen dat je bij de jaarafrekening plotseling moet bijbetalen.
Maandbedrag: bijzondere situaties
Als je verhuist wordt je nieuwe maandbedrag bepaald door de vorige bewoners van dat huis. Ga je met z’n tweeën wonen in een huis waar een gezin met 4 kinderen heeft gewoond, dan zal jouw energieverbruik veel lager zijn. Laat je maandbedrag realistisch inschatten.
In een nieuwbouwhuis zijn er geen verbruikscijfers van de vorige jaren. De netbeheerder geeft een schatting door aan de energieleverancier. Daarbij kijkt hij onder andere hoe groot de woning is, of deze goed geïsoleerd is en vergelijkt dit met andere huizen.
Hier wordt meer uitgegaan van het huis dan van de bewoners. Controleer of het maandbedrag realistisch is. Schrijf de eerste maanden de meterstanden op. Zo kun je inschatten of het verbruik van gas en elektriciteit en het maandbedrag in lijn liggen.
Hoogte maandbedrag bij wisselen energieleverancier
Overstappen naar een andere energieleverancier hoeft het maandbedrag niet te verlagen. Veel mensen gaan daar ten onrechte wel van uit. Op de jaarnota zie je het prijsvoordeel. Bij een overstap krijgt de nieuwe energieleverancier gegevens over jouw verbruik van de netbeheerder. Met die gegevens bepaalt de nieuwe energieleverancier jouw maandbedrag.
-
Energienota: de eindafrekening
Een eindafrekening krijg je als je verhuist of overstapt met elektriciteit of gas.
Eindafrekening bij verhuizen:
Je energierekening is gekoppeld aan je adres. Ga je verhuizen, dan krijg je een eindafrekening voor je oude adres. Jij begint voor je nieuwe huis opnieuw. De energieleverancier berekent voor jou een maandbedrag voor je nieuwe woning.
Eindafrekening bij overstappen
Wissel je van energieleverancier voor elektriciteit of gas, dan beëindig je de relatie met de oude energieleverancier. Dat wordt allemaal geregeld door je nieuwe energieleverancier.
De nieuwe energieleverancier vraagt je om de meterstanden en stuurt deze naar de netbeheerder. Op basis van die meterstanden stuurt de oude energieleverancier je een eindafrekening. Je energieverbruik over de afgelopen periode reken je af met je oude energieleverancier tegen de oude prijs. Zo begin je opnieuw bij de nieuwe energieleverancier. Alles wat je nu gaat verbruiken, reken je af tegen de nieuwe prijs.
Wanneer komt de eindafrekening?
Een eindafrekening moet je altijd binnen 2 maanden ontvangen. Dat is wettelijk bepaald.
De energienota: andere onderdelen
Alles weten over energiebelasting en heffingskorting, btw en netbeheerkosten?
Lees over de energieprijzen
Energienota omlaag? Start energieprijzen vergelijken
Energie vergelijken kun je op prijs, groen, zekerheid en vrijheid. Hier vind je alle energieleveranciers en aanbiedingen op een rij. Kies je voor de laagste prijs? Het groenste product? Voor de meeste zekerheid of juist vrijheid?
Het beste energiecontract voor jou vind je in de Kijk & Vergelijk energie.
Meer informatie energie vergelijken
Welke energie past bij jou?
Doe de Koopwijzer energie vergelijken!
• Energie advies op maat
• Ontdek je voorkeur:
prijs, groen of zekerheid?
• Check je besparing in €
• Vind jouw leverancier
start de koopwijzer
Actueel & laagste prijs
Energie vergelijken?
Bij hoe-koop-ik.nl:
√ Alle energieleveranciers
vergelijken
√ Laagste energieprijzen
√ Vergelijk energie op soort
√ Onafhankelijk vergelijken
√ Objectief
Energie vergelijken
Alle energieleveranciers vergelijken
Vergelijk energie op:
• Laagste prijs
• Groenste product
• Meeste prijszekerheid
Vergelijk energie